divendres, 27 de març del 2009

La Caputxinada

Del 9 a l'11 de març de 1966, prop de 500 estudiants i professors de totes les facultats i escoles de Barcelona, així com els convidats intel·lectuals, es van reunir en una assemblea al Convent dels Caputxins de Sarrià per constituir el Sindicat Democràtic de la Universitat de Barcelona. Aquest episodi històric, conegut com la Caputxinada, és considerat una fita decisiva en el moviment estudiantil d'oposició al franquisme.

Per commemorar el 40è aniversari d'aquest acte, aquest dijous, 9 de març es va celebrar un acte i es va descobrir una placa a la Fraternitat Caputxina de Sarrià.

Durant l'acte, el regidor de Cultura, Ferran Mascarell, va recordar que la idea de col·locar una placa va ser del consell assessor de l'Associació per a la recuperació de la memòria històrica i va destacar el compromís que el món universitari va adquirir amb la democràcia durant el setge. De la mateixa manera, l'alcalde de Barcelona, Joan Clos, va assenyalar que en aquell acte el món estudiantil va demostrar la seva solidaritat amb tots aquells que estaven patint represàlies per defensar lliurament les seves idees.