dijous, 29 de gener del 2009

Època de Vicent Andrès Estellès

El Franquisme

Acabada la Guerra Civil Espanyola amb la victòria dels autoanomenats nacionals, Franco va passar a ser cap d'Estat, proclamant-se Caudillo de España por la gracia de Dios. En els primers anys, el règim franquista va dur a terme una repressió brutal contra els adversaris, va donar suport a Hitler i Mussolini, i va practicar una política econòmica autàrquica que va alentir el desenvolupament de l'estat. Més endavant, el règim va establir contactes amb Estats Units, i va canviar de política econòmica. Els anys 60 es van desenvolupar per un increment notable del nivell de vida de la població en general (desarrollismo), si bé el nivell de llibertat personal i política no va augmentar de la mateixa manera.

El franquisme com a règim polític es va acabar amb la mort de Franco, que va ser succeït pel rei Joan Carles I d'Espanya com a cap d'estat. La transició cap a un sistema polític basat en una democràcia parlamentària va ser relativament suau.


Transició

Molts van considerar i consideren a la transició com una maniobra de distracció, que va forçar la prescripció amb total impunitat dels delictes comesos pel règim franquista, l'acceptació de la voluntat del dictador del successor a la Prefectura de l'Estat, la forma d'organització del mateix en forma de Regne, i un convenient canvi de jaqueta per als oligarques i alts funcionaris del règim . Molts catalans, per exemple Pere Quart i Lluís Maria Xirinacs, van anar més enllà considerant-la una mena de traïció als represaliats.
Altres la consideren l'única opció pragmàtica donat el fràgil equilibri de l'època, i d'altres la consideren un model exemplar de trànsit entre dictadura i democràcia.